De Desi-Dutch community online

zondag, januari 08, 2006

Desi Comixs

Mijn intresse voor comics lijkt eindelijk samen te komen in een slick Desi popcultuur. Hieronder een collectie van strips uit de nieuwe school.

Op geheel eigen wijze snijden deze strips crossculturele Desi contexten aan in het superhero genre. Dit gaat ze met name makkelijk af omdat het ‘thema’ van mythologische heldhaftigheid en supernatuurlijke krachten al eeuwen lang onderdeel is van de Hindu mythologie, en daarom het superhero-genre in strips ook goed aanvult. Interessanter vind ik de karakters, het gedrag, en omgeving waarmee de verhalen een coole Desi twist hebben. En daarmee weet ik dus ook niet of non-desi’s deze strips zo zullen diggen omdat ze geen referentiekader hebben. Alhoewel… anime en manga zijn een machtig promotie medium geweest voor de Japanse cultuur, dus wie weet…


VimanaramaGrant Morisson








19-jaar-oude-UK-Asian Ali kan niet relateren met zijn familie zn tradionele gebruiken. Hij voelt zich al veel beter als hij ontdekt dat Sofia, de meid met wie hij uitgehuwelijkd wordt, een bloed mooie chick is….totdat hij per ongeluk een onderaards leger van fossiele demonen loslaat, opnieuw een eeuwenoude oorlog van goden ontketend, en de hele wereld naar de rand van vernietiging brengt. De enige persoon die tegen dit kwaad op kan, een 15.000 jaar oude Indian Prins die verliefd is op Sofia, de reïncarnatie van zijn onsterfelijke soul mate, die slechts bij haar aarzeling al zijn macht verliest. – Een mash-up van Down Under Desi Soap Realisme, Eastern Mysticism en Science Fiction, met toffe artwork.

De Spiderman India series is het product van Gotham Studios Asia, gerund door spirtuele guru Deepak Chopra en oscar genomineerde film director Shekar Kapur (“Bandit Queen” en “Elizabeth”) en de zoon van Deepak, Gotham Chopra (dus nee, geen link met Batman) (link) .

Het verhaal verlaat de wetenschappelijke uitleg dat Peter Parker zijn mutatie krijgt via een spin, naar Pavitr Prabhakar die de formule voor super power van een mysterieuze Yogi krijgt. In plaats dat Uncle Ben wordt gedood door criminelen die Peter laat ontsnappen, wordt Uncle Bhim gedood door een bende die Pavitr eerder had genegeerd. Op school en straat worstelt Pavitr met zijn identiteit die hem afzondert van zijn leeftijdsgenoten van hogere sociale klasse met verwesterde waarden en kleding codes. Als spinneman is ie gekleed in een dhoti en chappals, en plakt en springt ie, ipv via de straten en skyscrapers van NY, tussen de riksha’s en overbevolkte straten van Mumbai, om het uiteindelijk op te nemen tegen zijn aartsvijand Rakshasa, formerly known as de criminele zakenman Oberoi (in het originele verhaal de Green Goblin). Deze spiderman is geen Amerikaanse tourist, deze is Indian jo.


Bollywood, Santa Banta & Trendy, Mythology en Hawk






Vier nieuwe strips die door Illustrated Orchids worden gepubliceerd in Singapore. Er is nog weinig informatie waar deze strips precies over gaan, maar de artwork en titels hierboven laat al veel los. Lees hier meer over deze series. Meest komische lijkt mij de bollywood strip. Waar het nog niet mogelijk was in de bollywoodcult de acteurs al superhero’s te maken, gaat deze stripserie verder. Hieronder wat artwork van de 1e strip van 'Bollywood' met oa een fitte Shah Rukh Kahn en Ashwarya Rai in de hoofdrol.