De Desi-Dutch community online

vrijdag, december 23, 2005

Bombay Jazz


Bron: Volkskrant 22-12-2005, “Kunst” bijlage: Spannender dan de film, door Menno Pot.

“Vreemd: Bollywood heeft al jaren een cultstatus. Maar écht goede compilaties van de filmmuziek zijn er niet. Het label Bombay Jazz brengt daar verandering.” Met dit schrijven begint Menno Pot het verhaal van twee maten Edo Bouman en Milan Hulsing.

Deze twee kochten in 1996 een grote partij tweedehands Bollywood-platen, en zijn sindsdien hooked, zij omschrijven de filmmuziek als ‘Een soort James Bond muziek’, ‘Sitars, bongo’s, big band-blazers en moog-synthesizers. Heel weird allemaal.’

Na veel speuren en onderhandelen in India, masteren in London, voorbereidingen voor de persing in Duitsland(Normal Records) en hoezen drukken in Oost-Europa staan na bijna 10 jaar de eerste twee compilatiealbums op hun eigen label Bombay Jazz op het punt van verschijnen: eentje met funk, en eentje met jazz, swing en rock’n’roll. Het zijn de eerste delen in een lange prestigieuze serie Bollywood-compilaties.

Ja ja, denk ik dan? Outcaste-Label krijgt wel zijn props, maar Menno wil het volgende al te duidelijk gezegd te hebben:‘de meest diepgravende, mooist vormgegeven en best gedocumenteerde serie Bollywood-compilaties ooit, zal vlak na de jaarwisseling tot ons komen vanuit Amsterdam-Oost’.

Wie kan er na een dergelijk statement niet, branden van nieuwsgierigheid?