De Desi-Dutch community online

donderdag, januari 26, 2006

Akram Khan


Ongetwijfeld hebben jullie het kunnen lezen in de Desi Dutch Agenda, dat Akram Khan in Nederland is/ was.

Akram wie? Precies dat dacht ik dus ook, na het een en ander gegoogled te hebben, heb ik besloten om meteen kaartjes te reserveren. Deze jongeman van Bengaalse afkomst (woonachtig in de UK) is namelijk een van de meest getalenteerde jonge choreografen van dit moment. Deze woorden worden rijkelijk onderschreven door een veelvoud van prijzen die deze geweldige danser/ choreograaf in de wacht sleept en heeft gesleept.

Akrams werk staat bekend als een krachtige verbintenis tussen westerse en oosterse dans, muziek en filosofieën. In zijn laatste werk ma stelt hij vragen over de omgang van de mens met de aarde. Wat is de aarde waard als iedereen er op bouwt, haar uitzuigt en exploiteert? Wat is de aarde waard als niemand haar voedt, haar water geeft, als niemand om haar weent, niemand voor haar opkomt? Akram Khan gebruikt de rijke symboliek van de Indische muziek om de toeschouwer deelgenoot te maken van de unieke rol van de kathakdanser als verteller, muzikant en danser. Kathak betekent letterlijk verhalen vertellen. Akram Khans choreografieën vinden hun inspiratie dan ook in oude hindoemythes, maar daarnaast geeft hij de typische kathakbewegingen een hedendaagse virtuositeit, die haast bedwelmend werkt.

Trust me, een combinatie van een dholak met een cello, is utterly mindblowing! Voor degene die nu denken, shit gemist, niet getreurd hij is in juni weer in Nederland voor de Holland Festival.

MA, is trouwens geschreven door Hanif Kureishi, wiens boek intimacy, is verfilmd en the golden Bear award (meest gerenomeerde prijs) heeft gewonnen op de Berlin Film Festival.